4 Mayıs 2014 Pazar

Ressamımız Erol Deneç'le bir anım


Henüz İstanbul'a taşınmamıştık. İzmir Konak Belediyesi'nde planlama müdürlüğünde çalıştığım günlerimdeydim. Spritüel camia ile iç içe yaşadığım zamanlardı. Kendim de düzenli meditasyon yapan ve mistik bilgileri inceleyen biriydim. Bu konunun İzmir'deki öne çıkan isimleriyle çok sık görüşürdüm. Sürrealist desen çizimlerimle de uğraşmaktaydım o zamanda.

Birileri vesile oldu ve Erol Deneç isimli sürrealist ressam ile tanışma şansına kavuştum. Kendisi gerek felsefesiyle, gerek inancıyla, gerek ressamlığıyla benle çok örtüşen bir büyüğümdü. Hatırladığım kadarıyla onunla ilk kez Vakko Alsancak'daki sergisi esnasında tanışıp, bir saatten fazla sohbetlemiştik. Daha sonra aramızda küçük bir gönül bağı oluşmuştu ve o kendi evi Üsküdar'a döndükten sonra da, ben İstanbul'a ablamlara bir ziyaret düzenleyerek, onun Üsküdar'daki güzel manzara bahçeli evinde de kendisiyle uzun sohbetler yapmıştım.

Büyüleyici tavrı, sözleri ve kalemini-fırçasını kullanışı, bu kısa süreli paylaşımlarımıza rağmen benliğimden hiç silinmemiştir.

Birgün sergide elinde kurşun kalemiyle yeni bir desen karalıyordu. Önünde model olarak aldığı şey şekilli ve büyükçe bir taştı. Bir bayan yaklaştı ve ona şöyle sordu:

"Erol Bey; bu taşı ne şekilde çizmeyi düşünüyorsunuz?"


Erol Bey şöyle cevap verdi:
"Kendinizi yeterince bırakırsanız; taş size, onu nasıl çizeceğinizi kendisi söyler."


İnsanın kendini akışa teslim ettiğinde; karşısında duran şey ile kendisi arasındaki bağı her iki taraftan da nasıl 'birlik içinde' algılayabileceğine yönelik bu özet açıklaması benliğimden hiç silinmemiştir. Çünkü yaratılan herşey Yaratan'ın eseridir ve herşey O'nda sıfırlanır. Hiçlikte olarak yaratılışla tam bütün olduğunuzda bütün mesajlar ve sohbetler oradadır diye düşünüyorum ben de.

Erol Deneç'i bir kez daha saygı ve sevgiyle anarken; onunla ilgili bazı paylaşımları da buradan yapmak isterim.


ARZ

Ömer Dalman


* * *
Erol Deneç ile söyleşi:
www.yagmurdergisi.com.tr/archives/konu/erol-denec-ile-soylesi

Viyana'da ünlü bir Türk Ressamı:

www.eroldenec.com/5.html

Erol Deneç hakkında video (Hasan Cihat Örter):



    
   

2 yorum:

  1. Tek kelime ile mükemmel olmuş. Sayende tanıdığım bir isim oldu Erol Deneç ve ardından kendimce araştırmalarım sonucunda hayranlığım artmaya başladı. Bir gün iki lafın belini kıralım abi, bende hakkında bloğumda güzel şeyler yazayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevinirim yazarsan benim de hakkımda tabii ki. Erol Deneç gerçekten çok ilginç ve derin bir ressam ve insan.

      Sil