24 Mayıs 2016 Salı
19 Mayıs 2016 Perşembe
Kötü Mirasa yenik düşmek
Bir insan çocukken şans eseri negatif ağırlıklı bir ortamda yetişmişse ve yanlış değer yargıları ile yaşını almışsa, tabii ki bütün sorumluk kendine ait değildir. Ebeveynlerinin tutumu da bu sonuçta büyük rol oynamıştır çünkü.
Ancak kişi erişkin olduğunda; artık kendi iç hesaplaşmalarıyla başa çıkıp, bir nötrlenme ve adil olma sınavıyla da başbaşa kalacaktır. Geçmişinde içinde bulunduğu negatif ortamın bireylerinin sürekli hatalı yönlerini telafuz etmeye başladığında, yavaş yavaş çuvaldızı kendine de batırmalıdır. "Aynı hataları ben de tekrar ediyor muyum, yoksa geçmişimin üzerime oturttuğu isten sıyrılıp, doğru tavırları aldım mı?" sorusunun cevabını adiliyetle vermeye çalışmalıdır.
Eğer kendisi de geçmişindeki aile bireyleri gibi, bütün olaylarda kendini haklı bulup, etrafındaki herkesi her olayda hatalı buluyorsa; bu işte bir yanlış var demektir. Kendi geçmişini oluşturan bireyleri 'en büyük hatalılar' olarak telafuz edip, bir yandan da kendi yeni çevresindeki bireyleri de tıpkı kendi geçmişindeki bireylerin yaptığı gibi yerden yere vuruyorsa, kendini her durumda haklı, fedakar, iyilik temsilcisi olarak görüyorsa, kendi geçmişini sorumlu tuttuğu ebeveynlerinin yürüdüğü yoldan bir adım bile ileri gidememiş demektir. Çünkü hataya düşmek, yanlış yolu seçmek de bir ilüzyona yenik düşmüş olmaktır.
Geçmişinden miras aldığı ve güya bunun karşısında olduğunu söylediği ilüzyonun başlıca öğeleri ise şunlardır:
Her zaman haklı olduğunu düşünmek, herkesin arkasından onları her durumda sürekli yermek ve asla özür dilemeyi deneyimlemeyip,sürekli herkesten bir vefa borcu olarak kendinden özür dilemesini beklemek... Tabii hatalı bir kişiliğe karşı da asla yakın çevresindeki çoğunluktan bu mantık dışı dönüş olmayacağından; kişi, bulunduğu yanlış yolda adım adım hızla ilerleyecek ve sürekli herkese karşı içinde bir kin ve düşmanlık büyütecektir.
Böyle bir ruh içinde olmak; gerek bu dünyada, gerek beklenen sonsuz hayatta acılara sebep olacaktır. Çünkü bu duyguların ondaki tek nötrlenme yolu; yine kendi içindeki kibirden ve kinden kendi çabalarıyla temizlenmektir.
Ancak herhangi bir alçak gönüllülüğün, özür dileme meziyetinin, hatalı olabilmeyi düşünme gücünün olmadığı bir ruhun sınırları içinde bu kurtuluş da çok zordur.
Özür dilemenin ve merhametin gücü...
Bizi her zaman temizler ve mutlu kılar.
Ömer Dalman
ARZ
Ömer Dalman
ARZ
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)