21 Eylül 2020 Pazartesi

Sadece gör!

Uzaylıların araçlarını 100 çekimde 1 tane yakalayan fotoğraf makinesi gibi veya 5 dakikalık çekimde bir-iki saniye yakalayan video kamera gibidir çoğu insanın bilinci. 100 kapanır; 1 açılır. Uzun, sığ ve rutinlerle doludur yaşamları... Aynen o makineler gibi, hakim olmadan, şans eseri 40 yılda bir açarlar bilinçlerini. Saniyelik farkındalıklarla "Vay be! Nasıl da yakaladım?!" derler, kendileri o an şaşırırlar ve başkalarını da bir nebze şaşırtırlar. Sonra yine aynı sıradan bakış, sıradan çokluklar, aynı dertler, duygular, kapılmalar... Tam bir kurban gibi gözleri yine kapalı... Olur da yine ilginç bir şey denk gelirse; belki yine bir-iki saniyeliğine aralar gözlerini, şaşırır ve sonra yine başını toprağa gömer. Çoğunun hayatı böyle gider ve biter.

Halbuki kamera da tıpkı senin bedenin gibi bir aracıdır. O bir oluş hali değil... Bedenini, ismini ve seni çevreleyen bütün isimlendirilmiş kabulleri, her şeyi bu gezegende birileri verdi sana. Bir tek Sen'i onlar vermedi. Tıpkı elindeki kamera gibi... Onu veren eller, ancak onu tutan sen... Sen!..

Kamerayı atma, ama onu kullanıyorsun diye iş bitti de sanma. Bedeninde kal, onu yücelt, ama onda olup, onun yaptıklarıyla yönetilme! Onu kullan!.. Onu kendi krallığını ilan ederek tamamen devral! Ve çoğu zaman kameranı aş, bedenini aş! Sadece izleyip şaşma, olaylara katılıp kalma! Oluş'ta ol!.. Bedenin ve isimlendirdiklerin, ismin dahil tıpkı o kamera gibi eline verildi.

Şu an ol'duğundan daha ötesinde ne olabilir? Bunu sor ve yılma! Ve "Toplum, yakın çevrem bana ne der?" diye asla düşünme! Sana verdikleri isim, tanıttıkları kabuller, algı tanımları yeterli olsaydı; şu an onlar da bu halleriyle devam ediyor olmazlardı. Kanma!.. Dışarıdayken öyleymişsin gibi görün, ama öyle olma... Takıl yani onlarla, çünkü bedenin var.

Tüm yaşayanlar tıpkı birer video kamera ve çoğu, hem de büyük oranda çoğu 'sadece o kadar'. Bir-iki saniyelik mucizelere şaşıp, sonra yine yola onlar gibi devam etme. Gerçekten ol! O zaman görmek için bir aracıya da ihtiyacın olmayacak.

Gör! Sadece gör!


Ömer Dalman
ARZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder