1 Temmuz 2020 Çarşamba

İnternet kötü mü? Nasıl yani?!

İnternet, sosyal medya insanları birbirinden kopartıyormuş, onları kopuk akıllar, umarsız gönüller yapıyormuş. Gerçek buluşmalardan, gerçek aşktan sevgiden, dokunmaktan, ayaklarını toprağa değdirmekten uzaklaştırıyormuş. Sen bunu dedeme anlat; belki o inanır!..

İnternet Nimeti insanlığa verildi diye, dualarımda ve iç sesimde ne kadar çok Allah'a şükür ve teşekkür ettiğimi biliyor musun?..

Bulunduğun ortamı ve imkanları adam gibi, kapsamlıca ve bilinçli şekilde kullanmazsan; tabii öyle dersin! Ne kadar derin düşünceli ve irdeleyicisin ki; internet gibi büyük bir nimeti de, etrafındaki her şeye kötü tarafından baktığın gibi lekeliyorsun?.. İşine gelmedi mi; her şey hemen kötü olabiliyor değil mi senin için?..

Bir kadınla evlisin. Kadın hem çok güzel, hem derin düşünce sahibi, hem de evine yüklü miktarda kendi de para getiriyor örneğin. Senin de genelde keyfin tıkırında tabii. Kadın da bir insan sonuçta ve ara sıra vırvır, bazen dırdır, yani arıza yapıyor. Akşamları hep romantik film izlemek istiyor; sense daha sık gerilim izlemek istiyorsun. Kadın kötü araba kullanıyor ve sık olmasa da yılda iki kere arabayı duran arabalara vuruyor. Ama çok ufak, ucuz hasarlar...

Şimdi bu kadın da sana göre 'kötü' mü olacak o zaman? O zaman diyaloğa girerek, nazikçe olmasını istediğin yönde onu değiştirmeye çalışsaydın?.. Ya da bir orta yol yaratsaydın?..

Bugün internet olmasaydı; ilkokul arkadaşlarınla böyle sık haberleşip, sosyal medya grupları aracılığıyla her gün "günaydın" yazacak kaç arkadaşınla hala bağlantın olabilirdi?..

Hayat görüşüne uyan kaç başka insana ulaşabilir ve onlarla fikir muhabbetleri yapabilirdin?.. Oltayı eline alıp, bara, kafeye, çay evlerine fikirdaş avına mı çıkacaktın?!.. Onlarla internet üzerinden anlaşıp, buluştuğun gibi; internetsiz olsaydın, kaç kişiyle dışarıda ne kadar sıklıkla buluşabilecektin?..

İhtiyacın olan arabayı, televizyonu, besin ürünlerini en uygun fiyatlara evine kadar getirtebilecek miydin?.. İşlerini, projelerini, alımını-satımını bu kadar hızlıca hayata geçirebilecek miydin?..

Allah insana sonsuz imkanlar vermiş, ama yanında da akıl denen şeyi onun beyninin içine bahşetmiş. "İnternet şöyle tehlikeli, şöyle asosyalleştirici." deyip, laga luga yapmayı bırak da; akıllı ol!.. Adam ol, insan ol!.. İnterneti sadece geyik ve zararlı neşriyattan ibaret görürsen; bu senin gocunmandandır. Ne o? Yoksa bütün gün şiddet videoları ve porno mu izliyorsun?!..

Bardakta boşluk çoksa; o senin yüzündendir. Bardağa hele bir dolu tarafından bakmayı öğren, sonra kalan kısmını da zaten doldurursun. Çocuksan; elindeki oyuncağı iyi değerlendir. Moruksan; şansına küs ve anlamsız ölümünü bekle.

İnternet olmasaydı; şimdi size bu satırlarımı okutabilir miydim?..

Şükretmeyi öğren biraz.


Ömer Dalman
ARZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder